logo

Cat / Esp / Eng

Cinema 9,5

Edició 2019: 46 Certamen-Trobada Internacional de Cinema 9,5

Enguany, té lloc la 46a edició de la Trobada Internacional de Cinema 9,5mm. Cineastes i afeccionats al format de cinema 9,5mm tenen el seu punt de trobada anual que, des de fa catorze anys, se celebra en el marc del Festimatge. El format cinematogràfic degà del cinema d’aficionat té l’oportunitat de donar a conèixer al públic el seu valor com a document històric i com a estri de creació amb noves produccions.

Mantenint viva la il·lusió, des del Festimatge, mirem cap al futur i ens anem preparant per celebrar el centenari del format 9,5mm al 2022.

Dissabte dia 27 d'abril:
- Matí, de 10 a 14 hores: Mercat del col·leccionista
- Tarda, a les 17 hores: Projecció films en format 9,5. Sessió de cinema còmic acompanyada de música en directe del pianista Sergi Sirvent.

Diumenge 28 d'abril:
- Comiat.

Edició 2018: 45 Certamen-Trobada Internacional de Cinema 9,5

Enguany, engeguem la 45 edició de la Trobada Internacional, nombre que dóna fe de l’interès d’aquest encontre en el que cineastes i afeccionats al format de cinema 9,5mm tenen el seu punt de trobada anual -des de fa tretze anys, en el marc del Festimatge-. El format cinematogràfic degà del cinema d’aficionat, té l’oportunitat de donar a conèixer al públic el seu valor com a document històric i com a estri de creació amb noves produccions.

Veurem el film documental Baix a Mar realitzat mercès a la recuperació de pel·lícules de 9,5 mm que romanien oblidades en una antiga casa de mar de Torredembarra. A la Mostra de cinema, gaudirem de les noves realitzacions dels cineastes europeus que ens acompanyen en la Trobada. Per segon any, els alumnes de l’INS Euclides de Pineda ens presentaran les seves creacions emprant imatges ‘orfes’ rodades en 9,5 mm, mitjançant la tècnica del found footage. No podia faltar en aquesta Trobada la sortida cultural, en la que procurem mostrar als nostres amics europeus algun indret interessant del nostre país, essent aquest any l’escollit l’Aquari de Barcelona.

Edició 2017: 44 Certamen-Trobada Internacional de Cinema 9,5

Aquest any, en fa quaranta-quatre anys de la que fou la primera trobada del format 9,5 mm a Calella. Des de llavors, hem comptat amb la participació d’amics i amigues d’arreu d’Europa, entusiastes d’aquest cinema.

Com en totes les activitats de llarga trajectòria, com és aquesta trobada de Calella, cal anar adaptant-se i dotar de nous enfocs el projecte inicial. Així, aquest any el ‘certamen competitiu’ deixarà pas a una ‘mostra’ de films que aportin els participants a la trobada. També hem endegat una proposta que esperem que resulti d’interès tant per als que la porten a terme, joves estudiants, com per als que en gaudiran a la sessió de ‘cinema recuperat’: la creació de realitzacions audiovisuals mitjançant la tècnica del found-footage, emprant imatges antigues dins un nou context expressiu.

Per acabar aquesta pinzellada a les línies principals de la trobada d’enguany, hem trobat interessant que la sortida cultural d’enguany anés adreçada a donar a conèixer als participants les instal·lacions de les que disposa el nostre país per a la producció de nou cinema, així com la conservació i restauració del patrimoni cinematogràfic.

Edició 2016: 43 Certamen-Trobada Internacional de Cinema 9,5

L'arribada del format 9,5 mm als particulars va suposar una veritable 'democratització' del cinema. Charles Pathé, intuint la importància que tindria el cinema en la vida moderna, decidí buscar un format a l'abast de tots. Ell i els seus col·laboradors van resoldre el repte amb èxit creant, el 1922, un tipus de pel·lícula de nou format, el 9,5, econòmic i rendible tècnicament, al que seguí la invenció d'un projector de tal simplicitat que pogués ser emprat per qualsevol mà: el cèlebre Pathé Baby. Després, el 1924, va inventar la càmera que permetia a cadascú filmar al seu gust, obrint la porta a un nou mitjà d'expressió per tal que els amateurs del món filmessin les seves pròpies pel·lícules en 9,5 mm.

Des d'aquell moment, hi hagueren molts cineastes amateurs que es decidiren per aquest format i, malgrat l'aparició de noves tecnologies, encara continuen rodant les seves produccions amb aquest tipus de pel·lícula.

Els entusiastes d'aquest format tenen a Calella la seva trobada anual, en la que tots els cinèfils vinguts d'arreu hi són benvinguts. Uns dies de convivència a la nostra ciutat, aferma aquests llaços que uneixen passió pel cinema i amistat, com ho demostra el nombre de Certàmens - Trobades, enguany, la 43ena edició.

Edició 2015: 42 Certamen-Trobada Internacional de Cinema 9,5

A Calella som pioners del retrobament amb el format del cine 9,5 (el degà del cine familiar).

Una vegada més, ens reunirem amb els entusiastes i simpatitzants en aquesta trobada internacional a la qual tots sou convidats. Enguany tota l'activitat tindrà lloc a l'Hotel Bernat II, d'acord amb la programació habitual.

Edició 2014: 41 Trobada Internacional de Cinema 9,5 a Calella i 39 Trobada "Festival Europa" 2014 de Cinema 9,5

Per a nosaltres és un plaer anunciar que en aquesta edició de la nostra Trobada Internacional, coincidiran la nostra 41a edició amb la 39 a nivell continental a la nostra celebració a Calella. Tot un aconteixement!

És ben sabut que fa més de 40 anys que Calella és la seu de l'únic Certamen Internacional de Cinema 9,5, en tot l'estat espanyol. Participants de França, Anglaterra, Alemanya, Bèlgica, Holanda, Escòcia i altres estats europeus coincideixen en el Festimatge calellenc per gaudir d'un festival fet a la seva mida: Sortida cultural, un mercat del col·leccionista, les projeccions de les pel·lícules inscrites a competició i rodades en format original 9,5 i la gala de cloenda i lliurament de premis.

Aquest any Calella també ha estat escollida, per quarta vegada, seu del "Festival Europa 2014 del format 9,5". Felicitats a tots els aficionats del més veterà format amateur!


Edició 2013: 40 Anys de Trobades Internacionals de cinema 9,5 a Calella 1974-2013

Ja fa quaranta anys que en Santiago Marré, amb la seva tossuderia va encetar, assessorat per Pau Vilar del Club 9,5 de França, les Trobades (que inicialment s'anomenaven Certamen-Trobada) Internacionals d'aficionats al Cinema 9,5, aquest format de cinema que és el més antic dels sub-estàndards. Abans però ja hi havia a Calella una llavor sembrada, també per en Santiago, que donava el seu fruit cada any: els Certàmens de Cinema Amateur de les antigues Festes de Primavera. El local de la "Organización Sindical de Educación y Descanso", era la plataforma de llançament.

Calella, Foto-Film Calella, va escollir aquest fenomen que durant els primers anys ens semblava, als que ho veiem des de lluny, una reunió nostàlgica de persones grans que feien una trobada per "jugar" amb les pel·lícules de cinema, com ho podrien fer els nens petits d'avui en dia amb tota mena d'aparells digitals. Però de fet no era cap joc.

Trobar-se cada any per parlar, fer una mercat, comprar i vendre material, fer un concurs de films projectats directament en el seu format original, 9,5, es va convertir en un esdeveniment important a tots els nivells. La generalitat feia una aportació per mantenir viu aquest esdeveniment que era i és únic a tot l'estat Espanyol.

Des d'Anglaterra Ted Smith hi donava un cop de mà traslladant al seu país tota la informació de les Trobades a través de les seves cròniques a la revista "9,5 Magazine for the 9,5mm Cine Enthusiast". En Ted ha estat sempre un dinàmic, divertit i bon company que ha animat les trobades amb el seu somriure i bon humor.

L'any 1988, Calella va acollir la "Trobada Europa '88" que fou un èxit complert d'assistència i participació. S'hi aplegaren Josep Maria Forn i Antoni Kirschner en representació de la Generalitat, la qual cosa va donar un bon recolzament a les Trobades. També cal destacar la visita, en diferents edicions, de persones representatives del món del cinema i la cultura com Miquel Porter, Pere Català i Roca, Antoni Giménez, Tomas Mallol, Josep Maria Queraltó,... Cal destacar la visita el 2008 dins la Trobada Europea del President del Club 9,5 de França.

Dintre del Festimatge continuen, any rere any, aquestes mítiques Trobades que, possiblement més aviat o més tard, seran motiu d'ampliació i renovació per tal de poder continuar contribuint amb tot allò que de interessant aporten a l'apartat de cinema del Festival.

L'any 2013 celebrem el 40è Aniversari d'aquestes trobades... Enhorabona. Amb aquest motiu, Foto-Film Calella té la intenció de realitzar un petit recorregut documental per tots aquests anys d'existència, on hi quedi reflectida la trajectòria d'aquest format, tan nostàlgic com imprescindible dins la història del cinema, i també dins les activitats de la nostra entitat. (Text: JMCM - Foto-Film Calella)


Medalla d'or de la UNICA pel calellenc Santiago Marrè

El guardó reconeix la seva tasca en favor de la difusió, durant més de quaranta anys, del format 9,5mm, el primer format cinematogràfic amateur.

40 anys de cine 9,5mm a Calella

Quan Charles Pathè va posar en marxa el somni de que el cine comercial arribés a les llars familiars poc podia imaginar-se que quasi cent anys després (en fa ja 90) estigués encara vigent.

El fet de que a Calella enguany celebrem els 40 anys del retrobament amb aquest format, degà del cine familiar, sorpren a molts, uns per desconeixement i altres que no imaginaven que el projecte que portem a Calella fora una realitat convertint-se en el centre d'interés en el món del cine subestandard.

Dins aquest marc, la nostra acció, el festival que celebrem a Calella és conegut arreu d'Europa amb la seva profussió dins diverses publicacions internacionals, formant part de l'oferta turística de la nostra ciutat.

Enguany, un fet que m' homple plenament és la concessió de la medalla de la U.N.I.C.A (Unión Internationale de Cinema Non Professionel) en reconeixement a la tasca portada a terme durant aquests anys de recerca del format degà.

Dins aquests 40 anys s'ha rebut el recolzament de companys de l'entitat i d'altres puts de ls nostra geografia i, molt especialment de dos grans amics que ja no tenim entre nosaltres, en Pere Català i Roca i en Salvador Baldé i Oller que han animat a que no defallis el projecte que celebrem i que enguany si uneix el senyor Josep M. Queraltó, extraordinari col.leccionista,i bon amic, que aporta una magnífica exposició de material de cinema. S'ha aconseguit que aquest format, el 9,5mm, sigui vigent i Calella n'és testimoni.

A tots moltes gràcies!